Als je van plan bent om je muren te gaan verven, zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Zo moet je allereerst bepalen welke kleur je op de muur wilt doen, en welk soort verf je hiervoor wilt gebruiken. Wit is een uitstekende kleur om op je muren aan te brengen, maar welke kleur wit kan je hiervoor het beste gebruiken?
Verschillende soorten wit
Elke kleur heeft zijn eigen RAL-code. Dit is een unieke code om een bepaalde kleur aan te duiden. Nu zou je misschien zeggen dat wit gewoon wit is, maar er bestaan vele schakeringen en varianten van wit. Zo bevat de ene kleur wit wat oranje of rode ondertonen, terwijl een andere wit juist wat geliger is. Maar je hebt ook witte wit, waar geen enkele andere kleur als ondertoon zit.
De meest populaire kleuren wit
De meest populaire kleuren wit zijn RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. Deze kleuren worden het meest toegepast in het interieur, van zowel woningen als binnen het bedrijfsleven. RAL 9001 staat eigenlijk voor de kleur crème wit, RAL 9010 voor de kleur zuiver wit en RAL 9016 wordt ook wel verkeerswit genoemd. Deze kleuren komen het meest terug bij muren, plafonds, kozijnen, (garage)deuren, hekwerk enzovoort.
Bovengenoemde kleuren zijn de meest populaire tinten wit binnen de RAL. Maar er zijn ook andere wittinten die buiten de RAL vallen, zoals bijvoorbeeld de kleur Wimborne White.
De perfecte kleur wit voor jouw muur
Veel mensen denken dat ze naar de bouwmarkt gaan, een blik witte verf pakken en dan klaar zijn om hun muren te schilderen. Echter komt er veel meer bij kijken dan snel een blik witte verf kopen. De tint wit die je neemt, kan een grote invloed hebben op de uitstraling van jouw woning, of de ruimte juist ruimer of kleiner oogt, of het te ‘steriel’ is of dat de ruimte al snel ‘vuil’ aandoet.
Om de perfecte kleur wit voor jouw muren te vinden, is het raadzaam eerst eens goed rond te kijken. Kijk bijvoorbeeld in woonmagazines naar witte muren die jij mooi vind, of neem een voorbeeld aan het huis van jouw buurvrouw, zus, ouders of kinderen. Om te weten te komen welke kleur dit is, kan je het gaan vragen, maar je kan ook verfstalen halen bij jouw bouwmarkt, en deze tegen de muur aan te houden om te vergelijken met de verfstalen.
Bekijk de kleurstalen op verschillende momenten van de dag en bij verschillende weersinvloeden. Een muur ziet er bij zonlicht heel anders uit dan wanneer het bewolkt is en regent. Ook het tijdstip van de dag waarop je het bekijkt, heeft invloed. Daglicht geeft de kleur witte verf ook een andere uitstraling dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van kunstlicht. Doe dit ook op verschillende plaatsen in je woning, omdat de lichtinval door je gehele huis verschilt. Noteer welke tinten wit je op welk moment het mooist vind. Als je uiteindelijk een paar tinten wit hebt waar je tussen twijfelt, kan je het beste een klein potje verf halen, bijvoorbeeld van 50 ml inhoud, en beschilder je in verschillende ruimtes een klein stukje van de muur hiermee. Op deze manier kan je de verschillende tinten wit het beste met elkaar vergelijken en kan je zien welke kleur wit het beste bij jouw woning en interieur past.
RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
Deze tinten wit zijn het meest populair voor op muren. Maar wat is het verschil tussen deze kleuren nu precies?
RAL 9001 wordt ook wel aangeduid als crème wit. Deze is de meest crèmekleurige en ook het meest ‘donker’ van de drie. Het is het beste te vergelijken met koffiemelk uit een kuipje. RAL 9001 wordt het meest gebruikt in de nieuwbouw van woningen en andere gebouwen.
RAL 9010 is zuiver wit. Deze kleur wordt het meest verkocht in bouwmarkten en verfwinkels in de vorm van lakverf, muurverf en latex. Deze standaardkleur is erg toegankelijk voor gebruik in de woning. Het is een witte kleur die niet te crème is (zoals bij 9001) of te koel (zoals bij 9016).
RAL 9016 wordt ook wel aangeduid met de naam verkeerswit wordt de laatste jaren steeds populairder als muurverf voor in woningen. Dit is een erg neutrale, witte kleur, omdat er geen pigmenten in verwerkt zitten. Het is de lichtste tint van deze drie.
Variëren met witte RALkleuren
Wit is niet saai, en wit is niet altijd wit. Door verschillende tinten wit met elkaar te combineren, kan je erg leuk spelen met de wittinten. Door de tinten namelijk te combineren, kan je een overweldigend eindresultaat hebben.
Is wit te kil?
Ben je bang dat te veel wit op de muren, plafond en deuren te kil of te steriel wordt? Dan kan je dit heel goed compenseren door natuurlijke materialen als hout, leer en stoffen te combineren in je interieur. Door deze natuurlijke stoffen in het interieur te verwerken, oogt de witte muur of het witte plafond al veel warmer.